Investiční tým 108 REAL ESTATE se připravuje na expanzi pod vedením Michala Diviše

Konsolidací a posílením týmu i kompetencí projde investiční tým české realitní a poradenské společnosti 108 REAL ESTATE. Stane se tak v režii jejího nového vedoucího, Michala Diviše. Michal, který se investicím v řadách 108 věnuje od roku 2017, se specializuje na pozemkový development, pozemkové transakce, investiční nákupy a prodeje především v segmentu průmyslových nemovitostí. S jeho povýšením z pozice senior associate dojde ke zvýšení efektivity práce celého týmu a tím i kvality služeb investičního oddělení. Michal povede pozemkový a transakční tým, oblast capital markets pak zůstane v režii ředitele celé společnosti, Jakuba Holce.

Michal si nejen na českém trhu vybudoval velmi silnou, kvalifikovanou pozici. Je podepsaný pod řadou významných obchodů. S jeho nástupem do vedoucí funkce je spojeno rozšíření spektra a odbornosti poradenské činnosti spočívající například v provádění průzkumů a studií v rámci due diligience, dále také detailní segmentové reporty pro vlastníky nemovitostí i investory,“ shrnuje Jakub Holec, ředitel 108 REAL ESTATE.

Z transakcí, za kterými Michal Diviš stál, lze vyzdvihnout akvizici pozemku a zajištění povolovacích procesů pro nové distribuční depo PPL v Kostelci, akvizici pozemku v průmyslové zóně Triangl pro CTP nebo 20 ha průmyslové zóny pro tutéž společnost v Blučině. Sám si cení také akvizice a zajištění povolovacího procesu distribučního centra ShinFood na Kladně, 6 ha pozemků ve Zdicích, jež pomohl získat společnosti Accolade, 10 ha v Chrášťanech pro společnost Prologis či 6 ha pro Garbe v Chomutově.

Michal Diviš (46) má k realitním obchodům blízko už od svého studia na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde absolvoval magisterské studium v oboru Pozemkové úpravy a převody nemovitostí. Praxi získával v developerských společnostech EKOSPOL nebo REA 2007, zkušenosti z realizace staveb pak ve stavební firmě BauPoint.

S nástupem do tehdejší 108 Investment Advisory v roce 2017 se zaměřil právě land development hlavně v oblasti logistiky a průmyslu v ČR. V desítkách transakcí zúročil své letité zkušenosti s přípravou komerčních pozemků, prověřováním inženýrských sítí a územních plánů, scelováním větších území i zajišťováním územních rozhodnutí a konečným zobchodováním pozemků.

Protože trh investičních realitních produktů v současné době stagnuje, je právě nyní doba vhodná k práci na jejich developmentu, tak aby v době oživení byly připraveny k zobchodování a generování maximálních výnosů. Nemám na mysli jen pozemky vhodné pro další výstavbu, ale také starší průmyslové, často výrobní areály. Ty stojí mimo korporátní statistiky, nicméně je zde stále řada zájemců o uložení volných finančních prostředků a jejich zúročení v podobě nájmu nebo redevelopmentu. Nezřídka jde o brownfieldy vhodné pro změnu využití. A právě na rozvoj produktu sale-and-leaseback se chceme v dalším období zaměřit,“ nastiňuje své plány Michal Diviš, jenž se nechce omezovat pouze teritoriem České republiky, ale obsáhnout celý prostor střední i západní Evropy. K tomu ostatně napomáhá alianční partnerství s BNP Paribas Real Estate.

Michal ovládá anglický jazyk a mezi jeho koníčky patří hudba, fotbal, tenis, jízda na horském kole či snowboardu.